Fotograferingen

Tre saker är bra att minnas för att ta en bra bild, dem är följande

1. Vad skall bli ditt motiv
2. Koncentrera uppmärksamheten till ditt motiv
3. Renodla

Den här enkla tre-stegs-metoden är hemligheten för varje lyckad bild som skall fotograferas. Tänk på dessa tre steg varje gång du tittar i kamerasökaren och innan du trycker ner avtryckaren.

Kom ihåg
1. Bestäm i förväg vad som skall vara motivet i din bild.
2. Organisera bilden för att dra uppmärksamheten till motivet.
3. Renodla bilden genom att utesluta det som distraherar bildbetraktarens ögon från ditt motiv.

Använd slutartiderna och bländaren kreativt i ditt bildskapande. Snabba slutartider för att frysa rörelser i motivet eller långa tider för att t ex få ett strömmande vattendrag att likna penselmålat vatten. Bländaren används för att åstadkomma litet eller stort skärpedjup i bilden. Det går att isolera ett motiv mot en oskarp bakgrund med en stor bländaröppning t ex f/4. Eller så kan man få skärpa från förgrund till oändligt med en liten bländare t ex f/16.

Man lär sig mycket av att titta kritiskt på andras bilder och utöka dem tekniska kunskaperna. Låt inte tekniken frälsa dig. Teknik är inte allt i fotograferandet men det är bra att behärska det tekniska så att det sitter i ryggmärgen. Självklart ger en bra kamera bra kvalitet på bilderna om du behärskar tekniken men grunden ligger i ditt sätt att se bilder. Det är genom fotograferandet man utvecklar sin förmåga. Kameran är din sammarbetspartner.Ni skall känna varandra så väl ni två, att ni blir ett tillsammans. Den skall vara din förlängda arm. Du måste veta hur du får de resultat du vill ha.