1.Vad är virus?
Enkelt uttryckt ett litet program som ibland har onda avsikter. Viruset aktiveras inte av sig självt, utan lever i symbios med ett annat program och aktiveras när detta körs. Jämför med ett förkylningsvirus: precis som det behöver en människa för att bli en förkylning, behöver ett datorvirus ett datorprogram.

2.Vad gör ett virus?
Det beror på vilken sorts virus det är. ”Snälla” virus gör just ingenting men ligger i din dator och tar upp plats och kraft. Ett något mer illvilligt virus kanske får alla bokstäver på din datorskärm att ramla ner i botten och visar elaka meddelanden. Andra virus kan förstöra filer eller i värsta fall helt döda din dator.

3.Vad är skillnaden mellan en trojan, en mask och ett makrovirus?
Trojanen gömmer sig i ett oskyldigt program. Programmet som är ”bäraren” utger sig för att vara exempelvis ett kul spel. Men när det startas vaknar även trojanen till liv och datorn blir smittad. Det mest ökända exemplet på en trojan är Netbus, som om det hamnar i din dator ger avsändaren möjlighet att fjärrstyra din hårddisk.
Maskar är program som förökar och sprider sig själva via adresslistan i mejlprogrammet, via datorer i ett nätverk eller över internet. Happy99 är en känd mask som kommer förklädd till ett nyårsfyrverkeri.
Makrovirus är den vanligaste sortens virus . Ett makro används exempelvis för att skapa genvägar i Word (eller andra program i Officepaketet). Viruset aktivieras när en smittad Wordfil öppnas. Genom att alltid spara Worddokument du ska skicka i rtf-format blir det formaterad text som inte stöder makron, och därmed ett ”riskfritt” dokument. Melissa är egentligen ett makrovirus som sprids via Word. Men eftersom Melissa, och även Loveletter, dessutom sprider sig själv vidare har man skapat ett nytt begrepp: internetmask.

4.Hur många
virus finns det? I början av 90-talet kände man till ett par hundra virus. I dag finns det omkring 47 000 kända virus, av dem är cirka 5 500 makrovirus. Men många är nya versioner av gamla virus. I genomsnitt skapas 16 nya virus varje dag. De allra flesta virus, uppskattningsvis 90 procent, är harmlösa. Här kan du se vilka virus som rapporteras in från hela världen:
www.wildlist.org


5.Är det olagligt att skapa eller sprida virus?
Nej, inte i Sverige. Däremot kan man straffas för skadegörelse eller sabotage för de skador som viruset åstadkommer. I andra länder, som USA och Finland, är det olagligt att skapa eller sprida virus, och efter den senaste tidens virusattacker ska även Kina införa lagar mot spridande av datorvirus.

6.Kan man sluta oroa sig för farliga virus som CIH och Melissa nu?
Nej, man kan inte flagga ”faran över”. Båda virusen finns fortfarande i omlopp, både i gamla och nya versioner, även om den värsta hysterin har lagt sig.

7.Hur sprids virus?
Tidigare spreds virus främst genom att folk bytte disketter med varandra. Nu sprids åtta av tio virus genom bilagor i mejlen. Andra infektionshärder är nyhetsgrupper, porrsajter och piratkopierade program.
Även skärmsläckare kan innehålla virus.

8.Icq och irc då, kan jag få virus den vägen?
Ja, definitivt. Många maskar sprids den vägen och samma sak gäller här som alltid: ta inte emot okända bilagor. Stäng även av funktionen för automatisk hemtagning av filer som finns i ditt irc-program.

9.Kan virus spridas via mp3-filer?
Nej. Det går inte att infektera mp3-filer. Virus måste ligga i en fil som körs av ett program och mp3-filer är som en bild, man ”läser” bara av dem. Bilder kan inte heller innehålla virus.

10.Kan jag få virus bara genom att läsa ett mejl?
Både ja och nej. Nej, om det är ett icke html-formaterat mejl. Men om någon skickat ett html-mejl kan det innehålla virus (som till exempel Bubbleboy) i själva brevet. Så fort du öppnar det har skadan skett. I nyare e-postprogram går det inte att stänga av html- funktionen. Enda helt säkra sättet är därför att använda ett äldre program som inte stöder html.

11.Finns det virus för Mac också?
De allra flesta virus skapas för Windows eftersom virusmakarna vill sprida sina virus till så många som möjligt. Men de flesta makrovirus smittar även Macintoshdatorer och varje år kommer även något speciellt Macvirus.

12.Hur märker jag att min dator smittats av virus?
Det är inte alltid så lätt. Datorn kanske uppträder allmänt konstigt, den tar lång tid att starta, filer försvinner, hårddisken jobbar energiskt trots att den kanske inte borde göra det... Man kan även ta en titt under menyn ”makro” och kolla om det dykt upp några filer med konstiga namn.

13.Vad gör jag om jag fått virus?
Ta det lugnt! Följ noggrant instruktionerna till ditt antivirusprogram. Om du drabbats av ett makrovirus, stäng programmet och kör ditt anti- virusprogram. Hjälper inte det, ta kontakt med supporten på företaget du köpt ditt antivirusprogram från.

14.Den viktigaste frågan: hur skyddar jag mig mot virus?
Öppna ALDRIG bifogade filer eller program du får via din mejl om du inte vet vad de innehåller och vem de är från. Inte ens om du är aldrig så nyfiken och det verkar så himla kul. Skicka inte heller den typen av filer vidare. Håll ditt antivirusprogram fräscht och uppdaterat. Antivirusföretagen är snabba på att lägga ut uppdateringar så att programmen även kommer åt nya virus som sprids. Ladda inte hem program från annat än välkända sajter som har bättre viruskoll. Undvik piratkopierade program och spel. Ett uppdaterat antivirus-program är ett måste för alla datoranvändare. Utbudet är stort men här finns några av de vanligaste:

Dr Solomon, för pc/Mac
www.drsolomon.com

F-Secure, för pc/Mac
www.f-secure.se

Inoculate IT, för pc. Gratis
www.cai.com

McAfee, för pc
www.mcafee.com

Panda, för pc. Gratis via internet
www.pandasoftware.com

Norton, för pc/Mac
www.symantec.se


Du bör själv skanna igenom hårddisken med jämna mellanrum. Vissa program klarar även av att skanna av all inkommande e-post, annars bör du göra det manuellt om du tar emot mycket mejl. Till e-postprogrammet Outlook Express, som virus ofta utnyttjar i dag för att sprida sig vidare, har Microsoft nu gjort en uppdatering som finns att ladda hem från företagets sajt. Uppdateringen gör att du inte kan öppna riskabla filer, till exempel sådana som slutar på .vbs och .exe. Loveletter var till exempel en vbs-fil.